0
Turtips KnuterTurtips

Knutene alle speidere må kunne

Der en sikker knute kan redde liv og sikre verdier, kan en dårlig knute være livsfarlig.

Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Det er derfor helt avgjørende at du vet hvilke knuter du skal bruke hvor, og ikke minst når. Her er fem basisknuter alle speidere bør kunne, inkludert oppskriften på hvordan de lages.

Båtmannsknop

To tau som er i ferd med å knytes i knuten båtmannsknop.
Båtmannsknopp • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Båtmannsknop brukes til å skjøte sammen tau av lik tykkelse og material. Den er også enkel å løsne, selv etter belastning. Bildet over viser hvordan den ferdige knuta ser ut. Her kan du lære deg å knyte båtmannsknop.

Flaggstikk

To tau som er knytet i knuten flaggstikk.
Flaggstikk • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Flaggstikk brukes når du skal skjøte sammen to tau av ulik tykkelse og materiale. Bildet over viser hvordan den ferdige knuta ser ut. Her kan du lære deg å knyte flaggstikk.

Pålestikk

Et tau med knuten pålestikk.
Pålestikk • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Pålestikk er en fast løkke som ikke glir på tauet, og blir derfor mye brukt til å fortøye båter. Bildet over viser hvordan den ferdige knuta ser ut. Her kan du lære deg å knyte pålestikk.

Dobbelt halvstikk

Illustrasjon av dobbel halvstikk knuten på en trepåle.
Dobbelt halvstikk • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Også dette er en populær knute for båtfolket. Brukes når du skal feste et tau rundt en stokk, eller skal fortøye båten i en jernring. Bildet over viser hvordan den ferdige knuta ser ut. Her kan du lære deg å knyte dobbelt halvstikk.

Åttetallsknute

Illustrasjon av en enkel åttetallsknute.
Åttetallsknute • Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka

Åttetallsknuten er en populær stoppknute blant norske klatrere, og hindrer at tauet glir gjennom en trinse eller et «øye». Den brukes også for å hindre tauet i å flise seg opp i enden. Bildet viser hvordan den ferdige knuta ser ut. Her kan du lære deg å knyte åttetallsknute.

Bli knuteekspert!

Når du har lært deg basisknutene, hvorfor ikke bryne seg på noen ekspertknuter? Disse knutene vil gjøre deg til knuteekspert!

22.10.2020
0

Magisk natt i trærne

Gavetips til kjærester og familier som liker å leve høyt.
0

Slik velger du sovepose

En god sovepose er noe av det smarteste du kan bruke penger på. Men hva skal du velge og hvordan skal du ta vare på den?
0

Slik velger du sekk

Tenk på hva du skal bære og hvem som skal bære den.
0

Dette må du vite om trelagsprinsippet

Det er mye fancy turklær i butikken, men hva trenger du egentlig? Vi guider deg gjennom trelagsprinsippet og styrer deg unna de verste fellene slik at du får turklær du blir fornøyd med.
0

Dette må du vite om lue, hals og skjerf

Å holde varmen på hodet er viktig, men hva bør du tenke på?
0

Dette må du vite om hansker og votter

Lei av å fryse på fingrene? Her får du fordelene og ulempene med hansker, votter og vindvotter – samt to tips som kan hindre at du fryser.