Her går vi gjennom de ulike kanotypene og materialene de kommer i, og gir svaret på spørsmålet alle lurer på: Hvor langt kan du padle på en dag?
Illustrasjon: Iver Gjendem/Speiderboka
Med alle våre innsjøer, skogstjern, vassdrag, elver, order og skjærgård er Norge et fantastisk land for padling. Kanoen lar deg følge gamle handelsveier og fløterleder, og siden du glir stille gjennom vannet kommer du svært tett på naturen.
Synes dere stille vann blir kjedelig, kan dere sette utfor skummende stryk og raske elver. Kanopadling kombinerer spenning og ro.
Hvor langt kan du padle på en dag?
Med en kano utvides rekkevidden kraftig i forhold til hvor langt du kan gå med sekk på en dag:
- Med litt trening og på flatt vann går det nemlig fint å padle 30 kilometer om dagen.
- Husk likevel at strøm- og vindforhold kan gjøre turen både tyngre og lettere.
- Padle derfor ikke for langt av gårde med medvind dersom du er avhengig av å kunne padle tilbake dit du kom fra.
- Husk også at padleturen handler om mer enn å komme fort fram, ta deg tid til å oppdage og nyte naturen underveis.
Kanotyper: Stille vann eller elv
Den kanadiske kanotypen vi bruker i Norge er glimrende når du skal ferdes på bekker, elver, sjøer og vann: Den er lett å manøvrere, har stor laste- og bæreevne, og kommer fram nesten hvor som helst. Lav vekt gjør det mulig å bære den forbi skumle stryk eller fra vann til vann.
Husk at kanoer er laget av ulike materialer og har forskjellig form, avhengig av om de skal brukes til padling på stille vann eller i elv.
En god kano er normalt mellom 4,5 og 5,5 meter lang. Bredden (på det bredeste) kan være mellom 70 og 90 cm. Det er viktig at bredden står i forhold til lengden. En «spiss» kano er enklere å styre og gir bedre fart enn en «butt» kano.
Fire materialtyper går igjen:
- Glassfiberkanoer er lette, og fungerer godt til de fleste formål. De tåler til dels røff bruk og er enkle å reparere. Det er viktig at de har luftkamre eller andre flyteremedier på plass.
- Aluminiumskanoer er lette og stabile. De er laget av to hele aluminiums- stykker som er sveiset sammen langs kjølen. Aluminiumskanoer får lett småbulker og er vanskelige å reparere selv. De vil lett kunne sette seg fast på steiner og kan derfor lett kollapse hvis de kommer på tvers mot større steiner ved padling i elv.
- Plastkanoer er laget av flere forskjellige plasttyper. Fellestrekket er at de er veldig solide, har god oppdrift og tåler stor last. De er tyngre enn glassfiber og aluminium, men er godt egnet for turpadling og i elv hvis de har den riktige formen.
- Gummi- (PVC-) kanoer er sammenleggbare kanoer som består av en aluminiumsramme som kles med en gummiduk. Kanoene er lette, enkle å frakte med seg, svært lette å manøvrere og fine til bruk i elv. Men de flyter ofte høyt i vannet og blir dermed lett tatt av vinden. Gummiduken er også utsatt for rifter, så du bør ha med utstyr til å reparere duken når du er på tur.