Sover du i trærne, får du utsikt, stjernehimmel og soloppgang.
Tekst og foto: Lars Arne Frostvoll og Rebecca Snekkenes / Team Speider-sport
Med hengekøye slipper også å tenke på om du ligger midt i hovedveien til en maurtue og andre spennende småkryp. Stein og myr er også uproblematisk når du henger høyt. Det eneste som er stress, er at du av og til trenger et myggnett rundt køya mot knott og mygg. Og at det kan begynne å regne. Er det meldt regn, bør du pakke med en tarp eller en gapahuk som du kan henge over.
Hengekøye veier lite, tar nesten ingen plass i sekken og er enkel å montere mellom to trær. Og to trær finner du jo nesten over alt. Hengekøyer selges nå i alle prisklasser, men det er etterhvert lite som skiller de ulike merkevarene. Stoffet på hengekøya kan variere litt. Det er noen hengekøyer som er av såkalt fallskjermstoff i nylon, mens andre minner mer om en tynn teltduk. Vi liker at køya er litt bred. Da kan du ligge litt flatere på skrå og samtidig få nok stoff rundt deg til at du ligger nede i køya.
Foto: Lars Arne Frostvoll og Rebecca Snekkenes / Team Speider-sport
Husk oppheng til hengekøye
Sjekk om oppheng er med eller ikke når du sammenligner priser. Du trenger oppheng, og det finnes flere typer, slik som bånd med løkker og karabiner, til lettvektstau og knutesystem. Dette er litt smak og behag.
Slik monterer du hengekøya
Avstanden opp og bort er litt avhengig av køye og oppheng, men bortsett fra det så er jo dette veldig rett frem og absolutt mulig å få til for enhver. Slik gjør du:
- Finn to friske, fine trær med om lag 3–4 meters avstand.
- Fest opphenget på begge trærne, om lag 1,5 meter opp fra bakken.
- Fest hengekøya til opphenget. La den henge litt slapt og tenk at høyden over bakken bør være i stolhøyde, eller mer. Mange foretrekker en vinkel på opphenget på om lag 30 grader.
- Sett deg forsiktig ned i køya og vurder om du skal stramme eller slakke opphenget litt.
- Slapp av, les en bok eller tenk litt på hva du kan gjøre for å redde verden.
Om du vil ta dette til et mye mer komplisert nivå, kan du laste ned hengekøyekalkulator for iPhone. Her kan du nerde, måle og beregne deg frem til den ultimate monteringen av hengekøye...
Ikke ligg som en banan
Når du ligger i hengekøye, bør du forsøke å ligge på skrå (diagonal). Da ligger du faktisk mye flatere og du får mye større plass. Men legg deg for all del ikke på magen. Det blir bare rart.
Illustrasjon: Iver Gjendem / Speider-sport
Foto: Lars Arne Frostvoll og Rebecca Snekkenes / Team Speider-sport
Ikke frys – bruk underdyne
Hengekøye blir fort kaldt når det går mot høst og vinter. Det er fordi det ikke er noen isolasjon nedenfra, slik som du vanligvis får når du ligger på et liggeunderlag på bakken. I tillegg vil soveposen bli klemt flat under og rundt deg i hengekøya. Løsningen er å bruke en underdyne.
En underdyne er som en halv sovepose som henger utenpå hengekøya. Den gir et ekstra isolerende lag rundt deg som gjør at du kan sove i hengekøya hele året. Det er enkelt å justere varmen ved å slakke eller stramme på underdyna. Når den er tett på køya, varmer den bedre.
TIPS: Dynen under hengekøyen er også et praktisk sted å slenge fra seg dagens avis, munnspillet eller tegnesakene på slutten av kvelden. Eller et klesskift til dagen derpå.
Er det ekstra kaldt, kan du ha noe ekstra isolasjon oppi hengekøya, i tillegg til underdyna. Vi anbefaler reinsdyrskinn som det absolutt beste, men det hjelper med enkle liggeunderlag i skumgummi, eller oppblåsbare underlag som er fylt med isolasjon.
Men når du bruker oppblåsbare underlag, er det lurt å fylle litt mindre luft i underlaget enn du pleier. Da bøyer det seg lettere til køya. Noen hengekøyer også har egen lomme til underlag.
Foto: Iver Gjendem / Speider-sport
Jo flere – jo bedre
Når hele patruljen eller hele roverlaget er sammen på hengekøyetur, kan dere lage en skikkelig kul hengekøyeleir langt inne i skogen. Da kan dere ha mange hengekøyer på kryss og tvers mellom trærne. Ekstra kult blir det om dere henger dem over hverandre. Det krever jo litt ekstra planlegging når dere skal legge dere. Eller hvis den som sover øverst må opp for å tisse om natta. Men det er også mye av sjarmen.
Jo flere jo bedre, gjelder ikke i én og samme hengekøye. Noen produsenter måler størrelsen på hengekøyen i antall personer. Bruk den informasjonen til å finne ut om hengekøya er smal eller bred. Men ikke forsøk å overnatte flere i samme hengekøye. Vi har testet og det blir bare klabb og babb.
Foto: Rebecca Snekkenes og Lars Arne Frostvoll / Team Speider-sport
VISTE DU AT? Den maksimal belastningen som står oppgitt på produktene er for statisk bruk. Altså når du ligger stille. Hopper og spretter du dynamisk rundt, tåler køya mindre.
Rekkefølge når du skal legge deg:
- Heng opp køya.
- Spis godt og gå alltid på do før du legger deg.
- Rull ut eller blås opp underlaget.
- Rist soveposen full av luft.
- Kle av deg ytterklær.
- Legg deg i soveposen og ta av deg nesten alt bortsett fra undertøy.
- Nyt lyden av gresshopper og se etter stjernebilder på himmelen.
Foto: Lars Arne Frostvoll og Rebecca Snekkenes / Team Speider-sport
Tretelt
For å unngå å bli sjøsyk i hengekøye, sverger noen til tretelt siden det er festet i tre punkter og derfor bare beveger seg litt opp og ned. Også ligger du enda flatere. Og det ser mye kulere ut.