Hva skal du tenke på når du velger jakke og bukse? Se de ulike alternativene og deres fordeler og ulemper.
Modell: Lars Frostvoll/Team Speider-sport • Foto: Rebecca Snekkenes/Team Speider-sport
Ytterlag er det siste laget i trelagsprinsippet, og består av jakke og bukse.
Formålet er enkelt: Det skal hovedsaklig holde elementene ute. Ytterlaget skal derfor være vindtett og bør holde deg tørr hvis det er nedbør.
Det må også være behagelige å ha på, bør ha plass til flere lag med klær under og helst tåle tøff turbruk.
Det er en fordel om jakka har gode lommer, god hette med en avstivning i bremmen, stramming ved håndledd og hals, og gode luftemuligheter.
Glidelåser skal være av god kvalitet, og skal plagget være vanntett, må alle sømmer være sveisede og tapet på innsiden. Buksa bør ha god passform, ikke være for kort i livet og ha snøring eller bukseseler til å holde den oppe.
Det bør også være mulig å stramme inn buksa ved anklene, og lommer både foran, bak og på lårene er praktisk.
Men hvilket materiale bør ytterklærne være i? Her går vi gjennom de ulike alternativene og deres fordeler og ulemper.
Ytterlag av bomull
- Fordeler: Bomull er slitesterkt, puster godt, tåler bra gnister fra bålet og fungerer fint om vinteren når det er kaldt og tørt.
- Ulemper: Om sommeren greier myggen å stikke snabelen gjennom bomullen, og du blir våt hvis det regner. Ytterplagg av bomull tørker også sakte når de er blitt våte.
Ytterlag av mikrofiber
Mikrofiber er en forbedret versjon av bomull, og har derfor de samme kvalitetene. Mikrofiber er imidlertid lettere, ofte mer behagelig å ha på, og vil tørke raskere.
Ytterlag med membran
Ytterplagg med membran (Gore-Tex o.l.) består av to eller flere lag. En tynn og tett membran er limt på et ytterlag som er vindtett og pustende.
NB: Selv om navnet Gore-Tex tilhører en produsent, er det også andre som lager slike membraner. Siden de ulike membranene har ganske like kvaliteter, bør du heller fokusere på passform, kvalitet og funksjonalitet, enn hva slags membran klesmerket bruker.
- Fordeler: Membranen er så tett at regnvann ikke trenger igjennom, men har ørsmå hull som svettedamp kommer gjennom. Membranklær puster godt, er vanntette, tørker lett, er relativt slitesterke (avhenger av stoffet som er utenpå membranen) og behagelige å bruke.
- Ulemper: Når membranen er slitt ut, er ikke plaggene vanntette lenger. Klærne kan oppleves som stive når det er kaldt, og de tåler gnister fra bål dårlig.
Membranklær er likevel et godt alternativ hvis du bare skal ha ett sett ytterplagg.
Ytterlag med gummiert overflate
Dette er regntøy som er helt vanntett. Består av et lag bomull med et påsveiset lag PVC på utsiden. Finnes i tykke varianter (oljehyre) som brukes av fiskere, og tynnere varianter som er mer egnet for turbruk.
- Fordeler: Holder deg tørr og er slitesterkt. Egner seg til aktiviteter som fisking, seiling og rolige turer.
- Ulemper: Siden det er 100 prosent vanntett, puster det ikke, og du blir raskt svett hvis du er fysisk aktiv.
Dunjakke
På vinterturer kan det hende du må gå med mellomplagget på for å holde varmen. Når du stopper og trenger enda flere klær, kan det være behagelig med ei dunjakke utenpå alle de andre klærne. Den vil varme godt, og du slipper ikke ut noe varme fra kroppen fordi du ikke trenger å ta av deg ytterjakka.
Les mer Trelagsprinsippet
Les mer Innerlag
Les mer Mellomlag