For mange, er kokekaffen en selvskreven del av turen, men turkaffe kan være så mangt. Her kan du lese om de ulike muligheten som finnes for kaffelaging på tur, og få litt tips og triks for en bedre kaffeopplevelse.
Tekst og foto: Rebecca Snekkenes / Lars Arne Frostvoll/Team Speider-sport
Kokekaffe
Kokekaffe på bål er nok manges favoritt på tur. Den beste kokekaffen lages selvsagt på slump! Ha oppi passe med vann i kaffekjelen, og sett kjelen i glørne på bålet. Når vannet har kokt, tar du kaffekjelen til siden. Hell oppi kokmalt kaffe så det dekker hele vannoverflaten. Hell oppi enda litt til, så du får et lite kaffefjell som flyter oppå vannskorpa. Legg deretter på lokket. Kokekaffeekspertene sier at den beste kokekaffen får du om du glemmer den. Når leirbålspraten plutselig avbrytes med «Oi, nå er vel kaffen ferdig», DA er den perfekt! Men kaffen er slettes ikke ferdig enda. Det er her de viktige og tradisjonsrike kokekafferitualene begynner.
Modell: Rebecca Snekkenes/Team Speider-sport • Foto: Lars Frostvoll/Team Speider-sport
Modell: Lars Frostvoll/Team Speider-sport • Foto: Iver Gjendem/Speider-sport
Modell: Lars Frostvoll/Team Speider-sport • Foto: Iver Gjendem/Speider-sport
De fire kokekafferitualene:
- Løft kaffekjelen opp og ned fire ganger.
- Dunk bunnen av kjelen tre ganger i stenene som omringer leirbålet.
- Hell kaffe oppi turkoppen. Den første kaffekoppen skal aldri drikkes. Hell den derfor tilbake i kjelen igjen.
- Sil kaffen. Det kan gjøres på flere måter. Mange sverger til en furukvist som settes i tuten på kaffekjelen, dette gir kaffen en ekstra furupiff. Fintfolket sverger til å bruke en liten tesikt som man setter oppå kaffekoppen før man heller. De virkelig rutinerte kaffedrankerne siler gruten i barten. Kokekaffen er nå klar til å nytes. Vel bekomme!
Hør intverjuet Rebecca ble intervjuet på P1 Lørdagsliv om Kaffe på tur 2. februar 2019
Filterkaffe
Kaffen for deg som er redd for kolesterolet. I desember 2017 gikk helsedirektoratet ut med en advarsel rettet mot ufiltrert kaffe. Kaffe som ikke er filtrert gjennom et papirfilter inneholder nemlig et kaffefett som på sikt kan føre til forhøyet kolesterol. Er du en av de som mener at helsa må bevares også når man er på tur, er filterkaffe noe for deg!
Mange tenker at filterkaffe er raskt og enkelt, men skal du ha virkelig god filterkaffe, så må du regne med å jobbe litt for den. Filterkaffeespertene sverger til de åtte filterkafferitualene. Filterkaffe må for all del ikke lages på slurv og slump, så ritualene må følges til punkt og prikke, sier ekspertene.
GSI har laget en en utrolig liten og lett kaffetrakter med stødige bein som kan festes på nesten alle kopper. Er du veldig opptatt av kolesterolet, kan du ha et ekstra papirfilter oppi, sånn at det ikke er igjen en eneste dråpe usunt kaffefett… • Foto: GSI Outdoors
De åtte filterkafferitualene:
- Advar ditt kaffetørste turfølge om at dette vil ta litt tid, men at kaffen blir god til slutt.
- Ha med deg kaffekvern på tur og kvern kaffen filtermalt. Kok samtidig opp vann. Regn 65 gram kaffe per liter vann.
- Forvarm kaffekopper, kaffekolbe, filterholder ved å helle kokende vann gjennom filterkaffesystemet.
- Skyll papirfilteret for å få vekk papirsmaken.
- Ha nøyaktig mengde nykvernet kaffe i nyvasket filter.
- Nå skal du helle over kokende vann. Bruk en kaffevekt for å få nøyaktig mengde vann. Den første slumpen med vann bruker du til å fukte kaffen. La kaffen godgjøre seg i 10 sekunder før du heller på mer vann.
- Den resterende vannmengden heller du sakte over kaffen i sirkulære bevegelser.
- Fjern filterholder og aromatiser kaffen ved å bevege kaffekolben i sirkulære bevegelser mens du annonserer for turfølget ditt at kaffen endelig er klar.
Fin kaffepresse til turbruk. • Foto: Robens
Presskanne
Presskanne kan være ypperlig å ha med seg på tur. Relativt enkelt er det også! Kvern kaffe selv eller kjøp presskannemalt kaffe i butikken. Presskannekaffen har en kverningsgrad som ligger midt mellom filtermalt og kokmalt.
Presskannekaffe lages ved at du heller ønsket mengde kaffe oppi presskannen. Hell deretter over kokende vann. Rør rundt et par ganger med en pinne før du setter på lokket. La kaffen stå i 3-4 minutter. Før du presser ned stempelet er det valgfritt om du vil fjerne det hvite skummet som har lagt seg oppå kaffen. Dette skummet er kjent for å gi en litt besk smak. Nå kan du trykke ned stemplelet. Kaffen bør serveres umiddelbart.
Modell: Lars Frostvoll/Team Speider-sport • Foto: Rebecca Snekkenes/Team Speider-sport
Aeropress
Med Aeropress beveger vi oss for alvor over i kaffenerdenes verden. Skal du lage kaffe til mange med Aeropress må du beregne god tid. Resultatet er imidlertid verdt å vente på.
Aeropress fungerer ved at kaffen håndpresses gjennom et papirfilter eller metallfilter (ekstrautstyr). Her bruker du filtermalt kaffe og kaffenerdene sverger til at den må være nykvernet. Husk derfor å ta med deg kaffekverna på turen. Med Aeropress brygger du med 2,5 dl vann og 18 gram kaffe om gangen. Aeropress er en av bryggemetodene som danner skum, dette må du ikke få i kaffen, da det gir en bismak på kaffen, mener ekspertene.
Selve Aeropressen består av mange deler, og noen gramjegere kan nok synes at den er litt tung å bære med seg på tur. Er det første gang du skal på tur med Aeropress, og ønsker å fremstå som en skikkelig turbarista for dine turkamerater, kan det være lurt å tørrtrene litt hjemme først. Eventuelt kan Aeropress fungere som ypperlig problemløsningsoppgave rundt leirbålet.
Med Aeropress kan det være lurt å tørrtrene litt hjemme, før du skal imponere på tur. • Foto: Iver Gjendem/Speider-sport
Espresso
Vær en turbarista – lag din egen espresso på tur! Espresso er kaffe som brygges under trykk. Dette gir en kraftigere og fyldigere kaffeopplevelse. Espresso er også ypperlig til melkedrikker. Tar du både med deg espressomaskinen og melkeskummeren på tur, kan du åpne din egen kaffebar langt inne i villmarken!
Kaffeekspert Rebecca Snekkenes med en varm kaffekopp i soveposen. • Foto: Lars Frostvoll/Team Speider-sport
Frysetørket kaffe
Kaffen for deg som har dårlig tid eller vil spare vekt. Kanskje ikke best på smak, men veldig enkelt! Her blander du rett og slett kaffepulveret med varmt vann. Ingen ritualer, ingen furukvister. Kaffen kan nemlig nytes med en gang den er blandet!
Skal du på langtur og grenser mot å være gramjeger, kan du helle nøyaktig mengde kaffe du trenger over i en brødpose før du drar. Hver morgen på turen koker opp vann som du heller over i en god termos. I pausene blander du rykende fersk kaffe på under 3 sekunder. Mengde kaffepulver i koppen reguleres etter smak og behag, søvnbehov, brødposens hellemekanisme, din frysetørket erfrang og rasjonering i tilfelle dårligere tider.
Foto: Rebecca Snekkenes og Lars Frostvoll/Team Speider-sport